tisdag 1 maj 2012

Fem gram är ju ingenting!

Jag har aldrig brytt mig om att kolla hur mycket kolhydrater jag får i mig på en dag, bara kollat hur många gram kolhydrater ett livsmedel innehåller per hundra gram. Är det under fem gram - fritt fram.  Hur många hundra gram jag har ätit totalt av en sak har jag däremot inte tänkt på. Förrän i dag. Nu har jag lagt ihop mina kolhydrater för idag - och säger bara en sak: hur ska det här gå?! Ska man leva på mindre än fem gram kolhydrater per dag för att gå ner i vikt - ja, då känns det inte så mycket lättare att gå ner i vikt med LCHF än med Viktväktarna.

Tre stora rädisor, femtio gram väger de. Ett gram kolhydrater redan där. Och dem stoppar jag i mig medan jag lagar mat. Sen tre rädisor till själva maten. Grädde i kaffet, tre koppar per dag. Kan det bli en deciliter sammanlagt? Vad blir det, tre gram kolhydrater? Jaha, då var jag uppe i fem gram kolhydrater. Men jag vill ha en bit gurka i min äggsallad, jag vill ha lite hackad lök i den. Och jag vill ha en sås till min kyckling. Och en bit ost som efterrätt.

Min matsedel idag, 1 maj:
Frukost: tre ägg stekta i kokosfett. En kopp kaffe med grädde.
Lunch: En kycklingfilé gratinerad i ugn med sås av creme fraiche + grädde + riven parmesan, hackad purjolök och färsk basilika. En liten bit brieost. En kopp kaffe med grädde.
Middag: Äggsalld på två kokta ägg, majonnäs, hackad rödlök och en bit gurka. Tre rädisor och en liten klyfta vitkål. En liten bit brieost.

Dagens kolhydrater, sammanlagt i runda slängar:
Ägg - 0 gram
Kyckling - 0 gram
1 dl grädde - 3 gram
0,5 dl creme fraiche - 1,5 gram
Lite riven parmesan - 1 gram
50 gram rädisor - 1 gram
100 g gurka - 2 gram (va?!)
75 gram Brieost - 1,5 gram
Okänd mängd, kanske 50 gram, majonnäs- 0,75 gram

Summa: Nästan elva gram! Har då inte räknat in vitkålen och löken. Fem gram kolhydrater räcker ju inte till någonting! Hur gör ni?!

6 kommentarer:

 1. Hej,
  Inriktningen är nog mer att om du håller dig till livsmedel med under 5g / 100g kolhydraterna så hamnar du på ett dagsintag på runt 20 g, vilket är lagom. Inte meningen att du ska hålla dig på max 5 g/dag...om du nu inte nollar kolhydraterna under en tid. Lycka till

  SvaraRadera
 2. Du har så rätt! Och jag är så trött (för mycket jobb...) så jag har bara inte tänkt rätt. Men ändå - för att gå ner i vikt och hålla kolhydraterna nere så blir det till att leva betydligt striktare än vad jag gjort hittills.

  SvaraRadera
 3. Hej Anna! jag hittade dig av en tillfällighet. Vet du vad? Lägg ner vägandet ät bara feta goda livsmedel och så mycket grönsaker du vill, ovanjords alltså, sedan är du hemma, jag är diabetiker och har kunnat sätta ut tre mediciner hittils, en av de viktigaste är måltidsinsulinet, på ett halvår, den stora vinsten för mig var inte viktnedgången på tio kilo, från 87-77, utan att alla obs alla mina värden blev bättre på 3 månader. då är jag väldokumenterad skall du veta. Ät det du gillar men skippa skräpet så kommer viktnedgången av sig själv. Lycka till! Jag kollar i butiken när jag köper korv och röror då vet jag att jag ligger rätt, sedan är det bara att köra.
  Hälsningar Tommy

  SvaraRadera
 4. Hej:)Tack för en inspirerande blogg.Mitt tips är att ta bort alla mejeriprodukter för ett tag, då börjar det hända saker.Man kan använda sig av cocosmjölk och lite vanlig ost om man vill gratinera.Numera dricker jag mitt kaffe svart (druckit alltid med grädde och mycket).Minska på grönsakerna också, öka något på proteiner och fett...resultatet kommer!!Trust me:)Lycka till från en annan kämpare..

  SvaraRadera
 5. Tommy: jag har ätit precis så som du skriver i 3,5 år nu och det händer inte särskilt mycket med vikten. Så jag känner att jag måste göra något drastiskt för att det ska röra på sig. När viktnedgång uteblir börjar jag fuska, när jag börjar fuska då triggas suget och så är man inne i en ond spiral.
  Vad bra att dina värden blivit så mycket bättre! Och grattis till viktnedgången! Mina värden var så bra de kunde bli redan innan jag började med LCHF, men jag ser andra hälsovinster för egen del. Bye bye blodsockerfall och dåligt humör, och hej då magknip.

  SvaraRadera
 6. Anonym: kul att gillar min blogg! Ja, jag har börjat förstå att mejeriprodukter kan vara en bov. Jag har tagit LCHF som intäkt för att få äta obegränsade mängder av grädde, turkisk youghurt och ost. Och visst - jag går inte upp i vikt, som förr i tiden när jag åt mycket, men jag går ju inte heller ner. Men kaffe utan grädde/mjölk... Nåja, det kanske helt enkelt blir så att jag drar ner på kaffekonsumtionen då, och det gör ju inget!

  SvaraRadera