onsdag 12 januari 2011

Kyckling i mobilen

Vad ska vi äta i dag?! Gissar att jag inte är ensam om att emellanåt fundera på det. Inga problem de veckor jag inte har barnen, då kan jag koka ett ägg och äta majonnäs om det så är. Men det krävs lite mer för att hålla barnen glada.
Med min nya fina iPhone är det inga problem att surfa runt och kolla recept. Gjorde det på tunnelbanan på hemvägen, gick in på www.lchfrecept.com och kollade på kycklingrecept. Fastnade för saffranskyckling. Sen var det bara att gå till affären och köpa det som behövdes.
Som tur var provsmakade jag såsen innan jag skjutsade in allt i ugnen - den var galet salt! Så jag fick tillsätta dubbla mängden creme fraiche och lite grädde för att det skulle bli ätligt. Men med en rejäl minskning av saltet så blir det gott. Så här gör jag nästa gång (för jag kommer att laga den igen):
Jag delar 1 kilo kycklingfiléer på längden (förkortar tillagningstiden) och lägger i en form. Blandar ihop sammanlagt 4 dl creme fraiche + gräddde med 1/2 tsk salt, ett kuvert saffran, några rejäla vrid på vitpepparkvarnen, 2 tsk dragon och en sisådär 2 dl riven ost. Häller såsen på kycklingen och sätter in i ugnen. 25-30 minuter i 200 grader blir nog lagom.
Jag får ofta frågan om jag lagar olika mat till mig och barnen. För det mesta gör jag det inte. Den här rätten är ett bra exempel på att LCHF-mat funkar att laga till hela familjen. Barnen fick klyftpotatis till sin kyckling, själv åt jag haricot verts.

2 kommentarer:

 1. Sv; Hejsan! Jag fick receptet av min mamma, och hon använde 2 tsk. Det är alltså grundreceptet, själv brukar jag höfta lite. Men salt ska det vara. :) Dock nu när du skrev och jag tänkte efter så brukar hon ju ha ris till, vilket antagligen mildrar saltsmaken en aning. Har fått flera kommentarer om att det smakade bra, både på nätet och från vänner. :) Men smaken är som baken också, alla gillar olika. Ska nog ändra ändå, för säkerhetsskull. :) Kul att du gillade maten tillslut, dock måste jag ändå rekommendera att du har ost i nästa gång, det gör otroligt mycket. :)

  SvaraRadera
 2. Ja, jag är övertygad om att det blir väldigt gott med ost i, det ska jag absolut prova nästa gång! Jag gillar saffran väldigt mycket, så jag kommer helt klart att göra om rätten.
  Jag gjorde en liten receptsökning för att hitta liknande recept och göra en jämförelse av saltmängden. Hittade det här från Arla,innehåller hälften så mycket salt:
  4 kycklingfiléer, ca 500 g
  1 tsk salt
  1 krm svartpeppar
  Arla smör
  1–2 purjolökar
  1 apelsin
  2 dl Arla Köket gourmet crème fraiche, saffran&tomat

  Den smaksatta crème fraichen bidrar kanske också med lite salt, men inte några mängder.

  SvaraRadera