onsdag 2 februari 2011

Fisk javisst!

Jag har aldrig varit någon stor fiskätare. Som barn åt jag överhuvudtaget inte fisk, det närmsta jag kom var paneringen på fiskpinnar. Sen blev jag vegetarian och var det under fyra år, och då var det ju inte så mycket att fundera på. När jag sedan återinförde kött i min kost så provade jag på lite försiktigt att äta lax och räkor och tyckte det var ganska okej. Sen dess har jag ätit fisk och skaldjur men är petig med vad jag äter - det får inte smaka för mycket fisk... Och jag rensar definitivt inte någon fisk. Tidigare hade jag svårt att äta räkor som jag hade skalat själv. Kräsmagad är ordet.

Vart vill jag komma med denna utläggning då? Jo, att jag lagade fisk till lunch i dag! Jobbade hemifrån i dag och kollade imorse om det fanns något i frysen till lunch. Jodå, en torskbit lagom för en person. Stekte den (kom ihåg att fisk ska stekas i ordentligt med smör för att bli bra, och pannan ska bli ordentligt varm innan man lägger i fisken och sen sänker värmen något. Sen är det viktigt att salta ordentligt!) och gjorde äggsås the LCHF-way. Idéen fick jag från Ulrika Davidssons bok LCHF på mitt sätt.
GI-gurun Ulrika Davidsson har ju gett sig in på LCHF och visst finns det många frestande recept och bra idéer i boken. Men de innehåller ofta väldigt lite fett, kanske är det lite svårt att ställa om ändå från GI till LCHF?

Hur som helst, till äggsås för fyra personer tycker hon att det räcker med att koka upp en deciliter grädde och ha i ägghack i det. En deciliter på fyra pers! Torsk i sig innehåller ju i princip inget fett alls (0, 7 gram/100 gram) så här gäller det att ösa på ordentligt med fett, både i form av fett att steka i och fett i tillbehör.
För min del blev det en deciliter grädde i såsen bara till mig. Enkel att göra för övrigt: koka upp en deciliter grädde, ha i ett hackat ägg. Salta och peppra.

Dagens meny:
Frukost Två stekta ägg, ett halvt paket bacon, te med mjölk (slut på grädden!)
Sen lunch Smörstekt torsk, gräddig äggsås, sockerärter, tomat
Mat före innebandyträning Ett kokt ägg, ost, rökt korv (mätt hela kvällen så jag behövde ingen middag)

1 kommentar:

  1. hej.
    här ska jag göra ost och skinksallad idag,jag och min sambo har ätit LCHF i 2år snart,tipsar dig om sidorna www.lchfrecept.com och www.lchf-recept.se

    SvaraRadera