söndag 16 januari 2011

Mmm... majonnäs!

Har du kollat innehållsförteckningen på en majonnäsburk någon gång? Gör inte det! Eller jo, gör det, så tappar du lusten att äta den! Sedan jag började göra egen majonnäs för något år sedan kan jag knappt äta köpt sockrad majonnäs. Huh!

Det är inte heller det minsta svårt att göra egen majonnäs. Två saker att tänka på: se till att alla ingredienser har samma temperatur: kylskåpskalla eller rumstemperade, samt att inte hälla på oljan för snabbt så att äggulan inte hinner binda oljan.

Det här behövs till majonnäs:
2 äggulor
3 dl rapsolja
1,5 tsk fransk senap
1 msk vitvinsvinäger
salt och peppar

Blanda först äggulor, senap och vinäger i en skål. Vispa sedan i oljan. I början får man ta det lugnt och hälla på "droppvis" som det brukar stå i recepten, men efter ett tag kan man hälla på lite mer, vispa ett tag och sen hälla på en dutt till.

Voilà! Gott gott. Håller sig minst en vecka i kylskåpet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar