söndag 29 juli 2012

OS och bak


Det är stressigt att ha semester. I dag har jag ägnat hela dagen åt OS-bevakning - damernas linjelopp på cykel just nu på tv parallellt med Jörgen Perssons match (på datorn), samtidigt som jag bakat en hel del.
Har min andra semesterperiod nu, och ska bland annat upp till Hälsingland till mina föräldrar. Då blir det en del utflykter till badstranden (förhoppningsvis) och kaffe i trädgården, och då kommer jag att ruttna totalt när de andra smaskar i sig bullar, kakor och mackor, medan jag sitter där med mina ostrullar eller kesoplättar. Då vet jag att jag kommer att ge efter och ta en kaka eller macka. Så även om jag har mina betänkligheter kring LCHF-bakverk, så har jag bestämt mig för att ladda upp med sådana inför semestern.

Har bakat tre sorters kakor, som syns på bilden (återkommer med recepten på dem), "frallor" och något slags knäckebröd/kex som står i ugnen just nu. Har precis fikat och provsmakat allt och det var väldigt gott. Här är receptet på frallorna, som blev väldigt bra (egenkomponerat recept).

Vispa fem ägg fluffiga, blanda i 50 gram smält smör och 1,5 dl vispgrädde.
Blanda 2 tsk bakpulver, 1/2 tsk salt, 1/2 dl kokosmjöl, 1 1/2 dl pofiber och 1 msk fiberhusk i en skål. Rör ner i det i äggsmeten. Låt stå och svälla några minuter. Klicka sedan ut smeten på bakplåtspapper, nio stycken är lagom. Grädda 15-20 minuter i mitten av ugnen i 175 graders värme.

2 kommentarer:

  1. Hej Anna!

    Har precis ätit en sådan här fralla! Blev så inspirerad av ditt inlägg och hade alla ingredienser hemma, så jag satte igång att baka. Supergoda! Äter egentligen inte efter LCHF men fixar inte vanligt mjöl, vilket gör brödbak och brödätande nästan till en omöjlighet. Glutenfria varianter i affären är inte goda och innehåller alldeles för mycket lustigheter för att kännas hälsosamt att äta... Så tack för tips och inspiration!

    Ha en fortsatt fin sommar och hoppas du får fina dagar i Hälsingland med mycket sol, bad, utflykter och fikastunder i trädgården! Kram/Marit

    SvaraRadera
  2. Vad roligt att jag kan bidra med lite recept, Marit! Ja, visst smakar de bra? Vill du dra ner på fettet kan du ju byta grädden mot något annat skulle jag tro. Kesella till exempel.

    SvaraRadera