tisdag 31 juli 2012

En kaka till kaffet

Här är en bild på de kakor jag bakade i lördags. Helst undviker jag LCHF-kakor och sötsubstitut, men på semestern med fika och matsäckar är det så lätt att trilla dit och ta en vanlig kaka. Så därför har jag laddat upp med lite godsaker i frysen. Kokostoppar, roskakor och kanelsnurror är det på bilden, och här är recepten.
Kom ihåg att kokosmjöl inte är detsamma som malda kokosflingor - du kan alltså inte ta kokosflingor och mixa dem till mjöl. Kokosmjöl finns till exempel i hälsokostaffärer, eller på Daglivs i Stockholm. Det går också att beställa på nätet, till exempel hos LCHF-butiken. Läs mer om vanliga ingredienser i LCHF-bakning här.
LCHF-bakverk passar även för glutenintoleranta, eftersom de är fria från vetemjöl (gluten) och för diabetiker, eftersom de inte innehåller socker och väldigt lite kolhydrater.

Kokostoppar
Kokostopparna är helt enkelt vanliga traditionella kokostoppar, från Sju sorters kakor, men sockret är utbytt mot sukrin. Men det går också att hoppa över sötningen, kokos i sig smakar lite sött och är man avsockrad behövs ingen extra sötning. Jag tar också ett extra ägg och... Ja, lika bra att ta receptet, för jag gör inte exakt som det står i boken, då blir det för torrt och smuligt.

Smält 50 gram smör. Rör ev ner 2-3 msk sukrin. Blanda en påse riven kokos (200 gram) med smöret och 3 ägg. (Obs! I alla recept står det att man ska vispa äggen och socker pösigt - onödigt!). Låt smeten svälla en stund och gör sen rejäla bollat (enligt Sju sorters kakor ska det bli 35 kakor, jag tror jag gjorde 25). Grädda i 175 grader, mitt i ugnen i 10-15 minuter.

Rostoppar
Recptet kommer från Mariann Anderssons bok Baka med LCHF. Har inte hittat det på hennes sajt, Marianns LCHF mat och bak, men det var publicerat i DN i vintras, så jag länkar dit. Här är receptet, och ytterligare några ur boken. Ingredienserna och fler recept ligger i högerspalten, skrolla ner lite.

Kanelsnurror
Ytterligare ett recdpt ur Baka med LCHF, som jag inte heller hittar på Marianns sajt, så här kommer receptet:
* Kör 100 gram mjukt osaltat smör (jag tog saltat, blev bra) och 2 msk sukrin melis (florsockervarianten) och 1/4 krm stevia i en matberedare.
* Tillsätt 3 ägg + 1 äggula, ett i sänder och vispa mjukt och pösigt (jag tog fyra ägg och ingen extra äggula).
* Blanda 2 dl kokosnötsmjöl och 1 tsk stött kardemumma och häll i smeten. Rör ihop.
* Kavla degen mellan två smörpapper, till en rektangel. Cirka 1/2 cm tjock.
* Gör fyllningen genom att smälta 75 gram smör.
* Rör ner 2 msk sukrin melis + 1/4 krm stevia så att det löser sig ordentligt.
* Blanda i 1 1/2 dl mandelmjöl (alltså mald mandel) och 2 msk kanel.
* Bred ut fyllningen på degen och rulla ihop. Låt vila i kylskåp cirka 30 minuter
* Skär rullen i skivor med en vass kniv, cirka 1 cm tjocka. Enligt receptet ska det bli 10-14 stycken, jag tror jag fick ut 17 stycken.
* Lägg på en plåt med bakpapper (de flyter inte ut), pensla med äggvitan och strö över hackad mandel (hoppade jag över).
* Grädda i mitten av ugnen, 150-175 grader i 10-15 minuter.

2 kommentarer: