söndag 22 januari 2012

Köp julosten nu

En rödklädd rund Edamerost hör julbordet till - men särskilt spännande är den inte. Smakar mest salt. Men jag lärde mig ett litet knep när jag jobbade på Wijnjas ostkällare. Man köper helt enkelt osten januari, när den säljs ut, och stoppar in den långt in i kylskåpet. Där får den sedan ligga i fred fram till nästa jul. Då smakar den betydligt mer än bara salt.

Osten på bilden köpte jag för ett år sedan och den tog jag fram idag. (Var knappt hemma något i julas, så det ländes inte meningsfullt att öppna den då).

Ska man lagra en ost på det här viset, måste det vara en hel ost. Så fort man delar en ost, avbryts lagringsprocessen och istället påbörjas åldringsprocessen.

3 kommentarer:

  1. Det var värt vetande.
    Varje jul köper vi lagrad kvibille med ett års hållbarhet, den räcker till Midsommar.

    SvaraRadera
  2. Nämen va smart! Tack för tipset! Juledamern var ju superbillig nu.:)

    SvaraRadera
  3. Ja, det är ju det som är så finfint, man köper den så billigt nu!

    SvaraRadera