måndag 2 januari 2012

Lätt som en plätt!

Snart två dagar av det nya LCHF-året avklarade och det går lätt som en plätt. Bara man bestämmer sig är det ju inga problem... Det är när jag börjar med undantag och "unna mig" och sådant, som det går åt skogen.
Frukost i går och i dag: kokt ägg, turkisk youghurt med kardemumma, te med grädde.
Lunch i går/middag i dag: julskinka och coleslaw (vitkål, hemmagjord majonnäs och creme fraiche, lite senap, salt, peppar, och lite lite finhackad gul lök).


I går kväll tog jag några skivor skinka och ost, lite turkisk youhurt och så en "pones" - lite som scones fast bakade på pofiber. Receptet hittade jag på Matklubben - man måste bli medlem och logga in för att se recepten, men det kostar inget. Fast så klart, jag har ändrat i receptet, lagt till ett ägg, bytt en del av pofibren mot malda valnötter, tillsatt lite ost.
Pofiber används väl främst i glutenfritt bröd, men som LCHFare kan man baka på det också, även om det innehåller en viss del kolhydrater. För trots att man slutar vara sugen på kolhydrater, saknar jag att kunna ta en macka på kvällen, eller ha med mig en smörgås som matsäck. I början gjorde jag en massa ägg- och ostbaserade smörgåssubstitut, men de blev aldrig annat än "istället för". Pones ger ändå en viss brödkänsla och äter man inte bröd till vardags blir åtminstone jag lycklig över att äta något som liknar bröd så pass mycket.

5 kommentarer:

 1. Hej Anna. Nu är jag inte någon bokstavstrogen LCHF:are. Det blir lite som det blir men hur gör du din coleslaw? Förväller du vitkålen? Recept tack!

  Jörgen

  SvaraRadera
 2. Jag lagar nästan aldrig mat efter recept, utan gör allt mer på en höft. Tänkte faktiskt igår att jag skulle prova att förvälla vitkålen hastigt, men så orkade jag väl inte krångla till det. Strimlade det som fanns kvar av vitkålshuvudet, tog lite gul lök och finhackade (tar den lök som finns hemma, så det blir lite olika), blandade majonnäs (några matskedar) med creme fraiche och kesella så att det blev "lagom", lite extra senap (Dijon) som smaksättning, och så lite salt och peppar. Det är det närmaste recept jag kan komma!

  SvaraRadera
 3. Tipp topp. Det räcker för mig.

  SvaraRadera
 4. I våran ica maxi butik finns det low carb bröd, har du sett det?.
  Kostar visserligen ca 30 kr. Men det räcker hela veckan. Minst en om dagen, vissa sagar två om dagen räcker det till. Väldigt goda måste jag säga och det känns lyxigt att äta dom.

  SvaraRadera
 5. Nej, det har jag inte sett! Var ligger ditt Ica Maxi, och vad är det för tillverkare av brödet? Som LCHFare har man ju lagt sig av med brödvanorna, och för mig handlar det mer om känslan av att någon gång kunna få äta bröd, och inte att ha det som en del av den dagliga födan.

  SvaraRadera