måndag 16 juli 2012

Total kollaps

Semester med sönerna, en vecka i Göteborg och
Göteborgs skärgård. Planerar och förbereder maten - dels för att slippa lägga en massa tid på att fundera på vad vi ska äta, dels för att jag enkelt ska kunna äta LCHF hela veckan.
Gör majonnäs, steker kesoplättar och packar en hel kylväska full med mat som vi släpar med på tåget.
Redan första kvällen på Donsö äter jag glass (se föregående inlägg). Likaså andra kvällen (måste ju äta upp det som finns kvar av den). Sen är det bra.

Vi åker in till Göteborg några dagar och bor på vandrarhem. Vill göra det enkelt för mig, eftersom vandrarhem sällan inbjuder till någon avancerad matlagning. Kokar ägg "hemma" på Donsö, steker kesoplättar för flera dagar (och pannkakor till barnen). Första frukosten på vandrarhemmet: tre kokta ägg och majonnäs. Det står mig upp i halsen. Majonnäs till frukost - fy och nej, det är inte gott, men jag får i mig det ändå.

På Liseberg bestämmer jag mig för att vi ska äta glass - men innan det blir verklighet har jag vunnit en påse dajm. Åh, som jag älskar dajm! Det blir dajm istället gör glass och större delen av påsen sätter jag i mig.
På kvällen ska vi äta middag på restaurang och Gulliver vill äta italienskt. Eftersom det redan är en "förlorad dag" kan jag lika gärna äta mer kolhydrater (min bror förstår inte den där logiken - den är förmodligen kvinnlig). Det blir pasta även för mig.

Frukost nästa dag: ett kokt ägg och en stor smörgås. Hönökaka. Vad gott! Och vad sött det smakar! Är det sånt här jag ger mina barn?

Gör mackor och tar med till Liseberg (ja, vi är där två dagar.... Jag är lika förtjust i att åka karuseller, som barnen är). Mackor även till mig... När vi fikar åker även bakburken fram. Jag tar en Oreo. Egentligen inte så god, upptäcker jag, men tar en till.
Senare på dagen måste Gulliver få en nöd-hamburgare. Blodsockret är nere vid fotknölarna. Han orkar inte med sin pommes frites, men det gör jag.

Tillbaka på Donsö på kvällen äter vi chili (http://www.dn.se/mat-dryck/recept/hollywood-chili-pa-hall) som jag kokat rejält av hemma och fryst in. Barnen fyller tortillabröd med chili, majs, gurka, ost och youghurt. "Inget bröd till mamma" säger de, och jag håller med. Nu är jag klar med mina utsvävningar. Känner mig helt nöjd efter två dagar av kolhydratssvullande.
LCHF på semestern är lätt i teorin, men svårt i praktiken.

tisdag 10 juli 2012

Semestersnedsteg

Har inte varit ett dugg sugen på att göra några undantag den senaste tiderna. Men nu börjar det kännas tråkigt att försöka vara strikt, eftersom det inte ger något resultat. Visserligen för det med sig att jag inte behöver kämpa mot suget, och det är ju alltid något. Och inte heller går jag upp i vikt.
Senaste veckan har jag och barnen ätit mycket jordgubbar och vattenmelon (det finns gränser för vad jag avstår under sommaren), med följden att jag överväger fler snedsteg. Känns helt plötsligt tråkigt och onödigt att INTE ta en macka. Ikväll när vi handlade mat, köpte vi jordgubbar och barnen ville ha glass till. Visst, sa jag, och då köpte vi tre paket GBs hslvlitersglass, eftersom vi alla ville ha olika smaker (gammaldags vanilj till Gulliver, krossad choklad till Julius och Nogger till mig - säger sig ju själv att jag inte avstå det!).
Mumsat i mig betydligt större bit än den som är på bilden....

lördag 7 juli 2012

Räkpasta

Måste vidga matvyerna lite. Laga med fisk och skaldjur, och mer "lagade" grönsaker till barnen (de har alltid ätit råa grönsaker i mängder).
Häromdagen gjorde jag wallenbergare med potatismos, och blomkålsmos till mig. Trodde det var vinterpotatisar jag hade i kylskåpet, men det var uppenbarligen förskpotatis, eftersom moset blev som klister och helt oätbart. Slutade med att barnen åt blomkålsmos för första gången (har aldrig velat smaka tidigare) - och de gillade det!
Idag tog jag fram en påse räkor som legat i frysen i evigheter och gjorde pasta med räkor och grönsaker. Igår gjorde jag en omgång basilikaolja (mixa färsk basilika, vitlök och olivolja) till barnens risonisallad, och det blev så mycket att det räckte till dagens pasta med.
Skalade en påse räkor, la dem i basilikaoljan medan jag fixade resten: fräste en röd paprika i bitar + 1/2 finhackad grön chili + 150 gr sockerärtor i lite av oljan. Tillsatte en förpackning färsk babyspenat och sist räkorna med oljan, så de blev varma. Serverade med pasta (LCHF-pasta till mig, vanlig pasta till barnen) och parmesanost. Gott! Men jag fick överta en del av barnens sockerärtor...

fredag 6 juli 2012

Enkel middag

Ungarna ville ha risonisallad till middag (risoni, gurka, majs, tomat och dressing på vitlök, färsk basilika och olivolja). Hade skinkschnitzel i frysen, så det fick bli det till. Själv åt jag sallad på färsk vitkål till, samt avocado och kryddsmör (som jag har färdigt i frysen, bara att ta fram en bit när det behövs).
By the way, så sprang jag 9 km idag. Ligger bättre till distansmässigt nu än vad jag räknade med för ett par månader sedan. Känns bra att vara "tillbaka" igen, efter vinterns benont och springuppehåll.

onsdag 4 juli 2012

På väg till stranden

Efter tre veckor hos sin pappa är killarna på väg till mig idag. Och tänk att det är soligt och varmt! Ny blir det en tur till stranden. Kan aldrig gå dit utan fika. Gör några mackor åt barnen, själv steker jag en omgång kesoplättar och tar med några av dem som smörgås.
Är inte helt nöjd med det vanligaste förekommande receptet, innan man hunnit steka klart alla plättar blir smeten som en gummiboll.
Jag tog idag 3 ägg, 250 gram keso, 1/2 dl grädde, 1 msk fiberhusk (ska testa mindre nästa gång), salt (1 krm kanske).

tisdag 3 juli 2012

Mina husbiblar

Förra våren började jag att jogga. Som alltid vill jag vara påläst och inte lämna något åt slumpen. Köpte några nummer av tidningen Runner's World som jag läst fram och tillbaka. Särskilt nött är specialnumret Coach "Den perfekta guiden för dig som vill springa".
Men som med alla träningstidningar och träningsartiklar, får man hoppa över de delar som handlar om kost och träning Även hör predikas vikten av kolhydrater vid träning. Något vi i vet inte är särskilt nödvändigt.
Men jag har tänkt att det skulle vara bra att veta lite mer om LCHF och träning - vad ska jag äta efter ett träningspass till exempel.
Häromdagen beställde jag därför boken "LCHF & träning" av Jonas Bergqvist. Den kom med posten idag och jag ser verkligen fram emot att läsa den. Jag får återkomma med en "recension" av den när jag hunnit läsa lite (vilket jag ska göra nu). Kanske blir den lika välläst som Coach!

söndag 1 juli 2012

Lätt sommarmiddag

Jag är så glad - efter att ha haft ont i benen hela vinter och därför avstått från löpning i sex månader - har jag kommit igång ordentligt igen. Och det bästa är att det gör inte mer ont av att jag springer (eller mindre ont av att jag vilar). Faktum är att när värmen kom försvann värken i stort sett, medan det under kalla dagar värker. I fredags gjorde jag en magnetröntgen av underbenen, ett sista försök att ställs en diagnos. Men det dröjer till i mitten av augusti innan jag får något svar; läkaren har semester.

Löpning kräver också muskler (höfter, mage, rygg). Dessutom ska jag - helt galet - göra en tjejklassiker nästa år (ni som känner mig vet hut osannolikt detta verkar!) och skidåkningen bekymrar mig lite (eller mycket för att vara ärlig). Skidåkning kräver också bålstabilitet, samt armstyrka, och det tar väl lite tid att bygga upp det. Så ni försöker jag göra come back i gymet. Har kört styrka i förrgår och idag. Det är ju inte jättekul om jag ska vara ärlig. Men kunde jag tvinga mig ut i löparspåret tre gånger i veckan i tre månader fastän det var jobbigt, tråkigt och motigt, ska jag väl klara av gymet också. Om inte, så kommer det tyvärr att märkas allt för väl när jag ska hada mig fram de tre milen i Tjejvasan.
Hur som helst, efter dagens träning blev det snabb och enkel sommarmat: rökt skinka, tzatsiki, fetaost och vitkålssallad (finns det något godare än färsk vitkål?!).
Nu ska jag njuta av EM-final och lite ost. Viva Espana!