söndag 10 juni 2012

Min svaghet

Paj är bland det godaste jag vet. Och precis som mina barn tycker jag att det ska vara mycket deg och lite fyllning...
Fick rabarber av min kollega Annelie i fredags, och genast började snålvattnet rinna. Att göra en paj till efterrätt på kvällen var liksom så självklart. Gjorde äldste sonens favoritpaj till honom (rör 150 gram smör och 2 dl socker, tillsätt 1 ägg, 1 dl mannaryn och 2 dl vetemjöl. Tryck ut i form. Häll på valfria bär/frukter och grädda i 35 minuter i 200 grader) - han åt upp en tredjedel. Han har inte ärvt mina gener, kan jag säga.
Till mig själv gjorde jag en variant, rörde ihop en smet på lösa boliner med smör, sukrin, ägg, pofiber och kokosnötsmjöl och tryckte ut i en liten form, och på med rabarber och lite sukrin.
Åt detta med vispad grädde med vaniljpulver i och det var - gott! Gav mersmak. Än en gång får jag bekräftat att det inte bara är socker/kolhydrater i sig som skapar sug, utan den söta smaken/likheterna med kolhydratstinna rätter som får mig att vilja ha mer.
I går kväll var jag på inflyttningsfest och Lena bjöd på jättegod buffé, där det inte var några som helsta problem med att äta LCHF. Avstod bröd, potatis, kladdkaka. Kunde inte motstå ostpajen (jo, tänkte att jag tar en bit och äter bara fyllningen... men som sagt, det är ju degen jag tycker är godast...). Nu vet jag att det blir ett par dagar då det gäller att motstå suget och alla frestelser, som detta pajätande kommer att orsaka.

2 kommentarer:

  1. Duktig du var som gjorde en egen pajvariant och det låter gott. Som du säger är det smaker som kan trigga suget att äta mer och mer, som fett och sött ihop.. jag vågar inte göra gosaker än med sukrin men sparar ändå tips och recpet tills när jag ska träna på lite mer 'normal' mat.. men undrar om jag nånsin kommer kunna äta så sött igen..

    SvaraRadera
  2. Det är lätt att tro att man ska kunna äta sötsakssubstitut bara för att det är LCHF, men man ska verkligen passa sig! Det är väldigt lätt att trilla det, så du gör helt rätt Monica att avstå så länge.

    SvaraRadera