onsdag 18 april 2012

Trerätters en vardagskväll

En vanlig tisdag i april känns det helt okej att äta en trerättersmiddag av det enklare slaget. Barnen ville ha en favorit: fiskpinnar, stuvad spenat och potatis. Inte så mycket LCHF över det, så jag gjorde annan mat till mig.
En supergod kombo är vitkål med grönmögelostdressing. Råkade ha en bit Kvibille gräddädel (rest efter helgens pizzafest som jag inte skrivit om), som jag mosade och blandade med creme fraiche och lite youghurt. Det blev inte direkt såsigt, kanske skulle ha haft i lite grädde. Rostade pumpakärnos på det och så var förrätten klart.
Huvudrätt: moussaka som jag gjorde en omgång av häromdagen. Sen kände jag mig sugen på något gott efteråt, sånt där sug som jag ständigt brottades med förr men som nu för tiden bara inträffar när jag fuskar eller unnat mig lchf-bakverk. Ja, säga vad man vill om trenden (tycker jag att det är) med lchf-bakning, att man ska kunna leva "normalt" och inte behöva säga nej till kaffebröd eller behöva äta ostrullar när alla andra mumsar på prinsesstårta - för mig funkar det halvbra. Det triggar trots allt i gång suget. Har jag bakat en lchf-kaka så är det klart som sjutton att jag äter av den, för den finns och jag "får". Även om kroppen är avprogrammerad från socker, så har hjärnan kvar sitt gamla beteende, "vill ha mer, äta mer". Dessutom märker jag att jag får ont i magen av bakverk med kokosnötsmjöl och pofiber - och för mig är en av de stora vinsterna med lchf-kosten att jag slipper detta magont som jag dragits med så länge.
Tillbaka till efterrätten som jag då unnade mig i tisdags. Eller inte kunde motstå. Bakade Marianns kladdkaka i lördags (receptet finns inte på hennes blogg), men när syrran gjorde den tyckte vi båda att den var för lite chokladig. Så jag fiffade till den med chokladtryffel ovanpå: smälte 100 gram 70 procentig choklad i 1 dl grädde, och så en rejäl smörklick i det. Då blev den kanon.
Denna godsak har jag nu några bitar av i frysen och när jag kom på det blev jag så där glad som man blir när man letar genom skåpen i jakt på något gott och det dyker upp något man verkligen glömt bort att man hade.... Chokladkaka, hallon och vispad grädde - det är gott det!

2 kommentarer: