måndag 10 januari 2011

Fläsk - det är gott det!

Vill man vara en populär mamma ska man bjuda barnen på stekt fläsk och stuvade makaroner. Själv blir jag också väldigt glad om jag får fläsk. Men jag hoppar över kolhydratbomben och stuvar i stället lite vitkål, naturligtvis utan mjöl.
Vad som åker i stuvningen beror lite på vad som finns i kylen I dag fanns det en skvätt grädde, creme fraiche och klick Philadelphiaost. Kokade upp det hela, hällde i lagom mycket strimlad vitkål och så fick det koka så att kålen blev lagom mjuk och det andra lagom tjockt. Lite salt och svartpeppar som smaksättning.
Fast bilden ljuger - inte nöjde jag mig med fyra små fläskskivor!
Resterna av den här middagen blir lunch i morgon.

I dag var för övrigt första arbetsdagen sedan före jul. Nu är det matlåda som gäller de flesta dagar och jag laddade även upp för att ha lite godsaker på lager på jobbet. Grädde (till kaffet), ett paket smör (gott till det mesta!) och en liter mezeyoughurt. Till lunch i dag blev det rester av lördagens tjälknul och kokta grönsaker (som jag förgyllde med en rejäl klick smör).

Ikväll ska jag göra en omgång majonnäs och koka några ägg. Bra att ha på lut på jobbet, om det behövs lite påfyllning på eftermiddagen. Hinner man inte med en riktig lunch någon dag så går det ju att stå sig på ett par ägg och majonnäs en hel dag.

söndag 9 januari 2011

Tre centimeter mindre!

En av tankarna med den här bloggen är att jag genom att skriva för "alla" ska få lite press på mig att följa LCHF-kosten ganska strängt. Och tanken med LCHF i sin tur är att jag ska må bättre och förhoppningsvis även gå ner i vikt. Så, hur är då läget efter nio dagar?

Någon våg äger jag inte. Spelar inte så stor roll vad den står på tycker jag; framför allt är det ju så tråkigt att hålla på att väga sig. Det är bara om man vill kolla exakt hur mycket man gått ner (eller upp!) som man behöver en våg.
Men att vikten förändras känns ju ofta på kläderna och viktnedgång kan lite gärna mätas med måttband. Jag har ett par jeans som har suttit lite tajt i midjan, men i går tyckte jag att de kändes lite lösare. Bekräftelsen fick jag precis: på nio dagar har mitt midjemått minskat med tre centimeter! Trodde jag mätt fel först och mätte om ett par gånger, men jag kan inte få det till annat än tre centimeter. Känns skönt att få ett kvitto på att det här funkar!

Helt noll koll på vad jag väger har jag inte, så när året är slut kommer jag kunna säga att min vikt har förändrats så och så mycket.

I går gick ugnen varm hela dagen. Plockade ut en köttbit ur frysen på morgonen och slängde in den i ugnen, där den stod hela dagen på låg temperatur. Tjälknul alltså. Serverade detta med god sås gjord på grädde, creme fraiche, buljong och soja. Barnen fick klyftpotatis till, men jag nöjde mig med kokt broccoli och brysselkål.
Sen blev det en julskinka också, Änglamarks ekologiska som jag köpte förra veckan på Coop till bra pris. Naturligtvis har jag inte skurit bort något fett alls. Griljering skippade jag, den tillför inte särskilt mycket tycker jag.
Nu ska jag festa till på lite skinka, avocado och ost. Lagom kvällsmål efter lunch med hämt-thai (skippade riset) av olika sorter.

fredag 7 januari 2011

Bortbjuden

Så har julens sista helg passerat och jag har hunnit med att både bli bortbjuden och att ha gäster. Det senare är oftast inga problem, jag kan själva styra vad som serveras och anpassa maten så att det funkar för mig. Och när jag ska bort försöker jag inte vara till så stort besvär, ta av det som funkar och kanske grunda med något hemma. Fast det beror förstås på hur väl man känner den man är bjuden till och hur mycket "besvär" man tycker att man vill vara.
Häromkvällen var jag bjuden på middag hos exmaken, som skulle laga wallenbergare med potatismos. Han bad mig helt enkelt ta med blomkål och fixa blomkålsmos själv, eftersom "det blir godast om du lagar det själv". Inte mig emot.
Wallenbergare är för övrigt finfin LCHF-mat: kalvfärs, äggulor och grädde.
Till efterrätt bjöds det på hallon och glass. Jag hoppade helt enkelt över glassen. Ibland förundras jag över hur enkelt det kan vara - bara man har bestämt sig så går det. De gånger jag har fastat har det aldrig fallit mig in att äta något. Just nu känns det heller inte svårt att låta bli kolhydrater och inte göra "undantag" hela tiden - jag har ju bestämt mig för så längesen att jag skulle köra igång 1 januari och är helt mentalt inställd på det.

måndag 3 januari 2011

En lite knasig dag

I dag blev det matmässigt en ganska konstig dag, även om jag höll mig till LCHF. Började med att jag vaknade 1,5 timme för sent - mitt jobb flyttade i dag och jag var en av dem som skulle jobba. Men i stället för att vakna sju slog jag upp ögonen halv nio.
Det blev frukost i flygande fläng, kokt ägg (jag har alltid ett gäng färdigkokta i kylskåpet) och en tallrik youghurt (den vanliga blandningen av treprocentig och grekisk tioprocentig). Kaffet inhandlades på 7 Eleven.
När det sen var lunchdags var jag inte så hungrig, dessutom började flyttgubbarna komma med första lasset och det blev en del att dirigera. Sen rullade det på, och till slut tyckte jag inte det var någon idé att gå iväg och käka, utan vänta tills jag var klar för dagen. Så först klockan fem fick jag mat i mig. Gick på Hurry curry och käkade. Kyckling i kryddig tomatsås, raita, sallad. Bad att få mer sallad i stället för ris, och tog ett litet smörpaket också för att få i mig tillräckligt med fett. Salladen innehåll både kikärter och bulgur, allt gick inte att undvika så det blev väl några kolhydrater där.
Kände mig lite småsugen på något, så alldeles nyss tog jag en kopp te med grädde i. Till det gjorde jag en tallrik med lite ost, julskinka i små bitar, några oliver, gurka i skivor och ett kokt ägg.
Att inte äta på åtta timmar är ju inget jag rekommenderar, men otroligt nog var jag absolut inte var vrålhungrig. Jag hade heller inte blodsockerfall och var inte darrig, så där som det brukade vara på kolhydrattiden. Så med LCHF kan man faktiskt vara utan mat rätt länge, utan att må dåligt av det.

söndag 2 januari 2011

Goaste salladen

Strikt LCHF - ja men vad äter människan då, undrar ni kanske? I går blev det två stekta ägg och ett halv paket bacon till frukost, och till det kaffe med grädde i. Lunchen bestod av en liten sallad på salladskål, tomat och gröna oliver, och olivolja på det. Kokade också en soppa på lök, broccoli, buljongtärning och rejält med crème fraiche. Toppade det hela med lite riven parmensanost. Åt också några rejäla skivor julskinka.
Eftersom nyårsdagen började rätt sent för min del, hann jag inte med fler måltider än så. Tog en kopp te på kvällen (med grädde i) och åt en liten bit vitmögelost till det.

Dagens måltider har sett ut så här: frukost med youghurt (vanlig treprocentig toppad med lite grekisk youhurt) och kanel på, samt ett kokt ätt.
Lunchen intogs på Bromma blocs - det kan vara lite svårt det där med utelunch och det är lätt att "fuska". Men det blev hummersoppa (gräddig bas) och jag lät bli krutongerna som serverades till.

Dagens middag blev en riktigt god sallad, och enkel att göra: en tomat, en avocado, en liten röd lök, rejält med oliver, och en bit fetaost. Och så olivolja och lite balsamvinäger ovanpå. Men nu kommer hemligheten: värm den färdiga salladen i mircon, en halvminut drygt, så att den blir lite ljummen! Smakerna kommer fram mycket mycket bättre då.

Inte behöver man svälta när man får äta så här god mat!

lördag 1 januari 2011

Nytt år, nya tag

I dag börjar mitt nya liv. Nej, det är inte ett nyårslöfte. Men ett nytt år är alltid en bra startpunkt för något, men jag hade lika gärna kunnat börja 11 november eller 7 februari.
I 2,5 år har jag mer eller mindre följt LCHF-dieten. Jag har verkligen mått bra av det och under de perioder jag följt den ganska strikt har jag också gått ner lite i vikt. Men det senaste halvåret har det blivit lite väl många undantag och "bara en liten chokladbit" och "bara en liten brödbit" och en massa små undantag.
Nu blir det ändring på det. Min intention är att under 2011 bli en relativt strikt LCHF:are. Hur det går, och vad resultatet av dieten blir, tänkte jag berätta om här på bloggen. Häng med!

tisdag 17 mars 2009

Hade gårdagen varit en dag i mitt tidigare liv, hade jag kommit hem och varit utsvulten, darrig och matt. Slängt i mig första bästa ätbara ur kylskåpet. Känt hungerdarr långt efter måltiden avslutats och varit sötsugen och stoppat i mig en extra macka och säkert en kaka för att få ordning på blodsockret.
Men nu var gårdagen inte en dag i mitt tidigare liv. Nu är det LCHF-liv. Åt en god lunch på Blåbär (vid Odenplan) beståendes av lammfärsspett, rödbetssallad med fetaost, grekisk sallad, hoummos och tsatsiki.
Sen inföll lite dålig planering. Hade bestämt mig för att träna efter jobbet, men hade inte tagit med mig något att äta. Undrade om jag skulle stå mig på lunchen ända fram till klockan sju, då jag skulle komma hem efter träningspasset. Kände mig förvånansvärt ohungrig och bestämde mig för att det skulle gå bra, men gick och köpte en bit Blå Castello, som jag laddade med före gympapasset.
Väl hemma kände jag mig inte alls vrålhungrig, så jag tog mig tiden att laga ordentlig mat: soppa på vad som fanns hemma. Lök, fänkål, gulbeta och polkabeta fick koka mjukt. Mixade det och hade i en bit grönmögelost och rejält med creme fraiche. Stekte lite bacon och toppade soppan med det, och strimlade även ner lite salladslök. Supergott!