söndag 25 november 2012

Årets första julbord

Jag gillar verkligen att äta julbord. Förutom att det är gott är det mesta på julbordet utmärkt att äta för en LCHFare.
I helgen åt jag årets första julbord, tillsammans med min syster och systerdotter. Vi var varit hos föräldrarna i Hälsingland över helgen och när vi såg att de öppnat julbordet på Växbo krog slog vi till. Växbo är en oas dit jag åker varje sommar. Tidigare fanns en minst sagt ordinär restaurang/fik där, i en gammal röd stuga. Men för några år sedan gjordes en ordentlig satsning med en stor utbyggnad och en krögare som satsar mycket på närodlat och lokalproducerat. Och i Allt om mats julspecialnummer är årets julbordsreportage därifrån.

Förutom inledande glögg och själva julbordet (som innehöll allt det kalla, varma rätter, ostar från Hälsingland och ett rejält dessertbord) ingår valfritt antal gourmeträtter i priset, det vill säga små små portioner från deras ordinarie meny.

Trots att man bara tar små smakbitar blir det i slutändan väldigt många olika smakbitar och man blir oerhört mätt av ett julbord (även när man skippar potatis och allt bröd). Det är den stora nackdelen med julbord. Dessutom tog vi två gourmeträtter och åt av desserterna (vägrar att vara strikt LCHF sådana här gånger). Resultat: väldigt mätt. Men allt var gott (med undantag av en pate' och någon rätt som var i saltaste laget). Stort plus för den mysiga miljön, att allt var fräscht och att det inte var trängsel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar