söndag 3 april 2011

Bakdag

I dag fyller min äldsta son 13 år. Tonåring! Han hade övernattningskalas hos sin pappa igår, och i dag väntas halva tjocka släkten hit på fika. Så jag ägnade hela kvällen i går åt att baka - och måste fortsätta nu snart, för tårta och bullar hanns inte med i går. Eftersom jag, min syster och svägerska alla är LCHFare, så finns det "underlag" för LCHF-fika också, och inte bara vanliga kakor och tårtor. Så jag får baka "dubbelt" av det mesta. Men vi LCHFare får faktiskt nöja oss med färre sorter - det ligger ju i LCHFs natur att inte äta sötsaker. Så även om de är bakade på sukrin i stället för vanligt socker, och mjölet är utbytt mot annat, så hör kakfika till undantagen. Inget man ska ägna sig åt varje dag eller ens varje vecka. Jag köpte boken "Bakglädje med LCHF" av Annika Rogneby häromdagen. Egentligen finns det ju massor med LCHF-bakrecept på nätet, till exempel sajten LCHF recept, (här lägger läsarna själva upp recept och ibland är det si och så med stavning och grammatik - men jag är ju yrkesskadad), och ibland får man kolla recepten noga. Jag lagade en kyckling efter recept här, och med den saltmängd som stod angiven var den helt oätlig. Men åter till bakningen. Jag köpte som sagt en LCHF-bakbok. Nätet i all ära, det är jättebra att leta recept där, men ibland vill jag ha en bok att bläddra i för inspiration. Annika bakar med sukrin, och genomgående tycker jag det är alldeles för mycket sukrin i hennes recept. Som LCHFare har åtminstone jag vant mig av med att äta sötsaker, och när jag får i mig något traditionellt sötat, så tycker jag det smakar alldeles för mycket socker. Så jag minskar konsekvent på sukrinet i alla recept. Det går ju ofta bra att följa "vanliga" recept också, men då byta ut socker mot surkin eller lite stevia, men man bör minska på mängden sukrin, annars smakar det för sött. Huruvida sukrin är en bra ersättning eller inte för socker, tycker jag ibland det kan vara svårt att få klara besked om. En som definitivt är sukrinmotståndare är Anna Hallén. Jag har nog länkat till det här blogginlägget förut, men gör det igen. Att äta LCHF men att fortsätta med kakor och bröd, men med diverse ersättningar för mjöl och socker, det är ju helt emot LCHF-idén tycker jag. Men att, som i dag, kunna bjuda LCHFare på något annat än ägg och majonnäs när alla andra smaskar i sig godsaker, är helt okej.

2 kommentarer:

  1. Jag tycker det är ok om man bakar något som inte liksom SMAKAR sött, som ett bröd eller något för att det kan vara gott med omväxling till t ex frukost, har fått ett bra recept på frallor som inte är så där äckligt äggiga å de är så goda att baka ibland å ha bregott, ost å rökt korv på, men jag håller med om kakor å annat, nej tack, vill inte jag heller baka - eller ha heller för den delen.=)

    SvaraRadera
  2. Ibland blir ju längtan efter en macka ganska stor, och alla äggbrödsvarianter känns väldigt mycket "istället för". Själv har jag inte provat att baka något brödliknande, men tänker göra det. Framförallt kan jag sakna att kunna stoppa ner ett par mackor som matsäck när jag gör någon utflykt med barnen.

    SvaraRadera